Tuki- ja liikuntaelimistöön (TULE) kuuluvat luuston lisäksi nivelet, nivelsiteet, jänteet ja lihakset, joiden yhteistoimintaa hermojärjestelmä säätelee. TULES oireet voivat alkaa tapaturmaisesti tai kehittyä vähitellen kehon liiallisen/vähäisen, yksipuolisen tai virheellisen kuormituksen seurauksena. Usein myös ikääntymiseen liittyvä rakenteiden rappeutuminen on osasyy TULES oireiden kehittymiselle. Keskeinen oire on yleensä kipu.
Tavallisimpia tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ovat:
- niska-hartiaseudun oireyhtymätal
- aselän oireyhtymät
- nivelrikot
- yksittäisten nivelten kiputilat (esim. olka-, lonkka- ja polvinivelet)
Kestovaikutukseltaan parhaat hoitotulokset saavutetaan yleensä yksilöllisesti laaditun harjoitusterapian avulla, jonka toteuttamista kuntoutuja jatkaa itsenäisesti fysioterapiasarjan päätyttyä kotona tai salilla.
Harjoittelun tukena käytetään usein erilaisia manuaalisia hoitotekniikoita, joilla pyritään lievittämään kipua ja palauttamaan rajoittunutta liikettä. Hyvin suunniteltu, oikein annosteltu ja ajoitettu harjoittelu ja sopiva liikunta ovat parasta lääkettä tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvoinnille. TULE ongelmien ennaltaehkäisy on usein kustannustehokkainta hoitoa.
