Fasciakäsittelyt

Elixir-Fysiosta saat monipuolista fysioterapiaa ja yksilöllistä valmennusta
tarpeidesi mukaan, olitpa sitten huipulle tähtäävä urheilija tai parempaa
kuntoa ja työssäjaksamista tavoitteleva toimistotyöntekijä

FASKIAKÄSITTELYT

Faskiakäsittelyssä on käytössä kaksi päätyyppiä; linjakeskeinen ja pistekeskeinen. Parhaimman hoitotuloksen saa, kun käyttää kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivia erilaisia faskiakäsittelytekniikoita.

Yhdellä sanalla kuvattuna faskia on kalvo. Faskia muodostuu erilaisista soluista ja säikeistä sidekudosrakenteeksi sisältäen kollageenia, elastiinia, retikuliinia sekä solun ulkoista väliainetta. Luissa, rustoissa ja nivelissä faskia on paksuinta. Sidekudosrakenteita ja toiminnallisia sidekudosketjuja on kaikkialla kehossamme yhdistäen, rajaten, stabiloiden luut, lihakset, hermot, verisuonet ja elimet. Osa ketjuista kulkee vinottain kehon toiselta puolelta toiselle tai kiertää kehoa spiraalinomaisesti. Faskia yhdistää koko kehoa loputtomana ”hämähäkin verkostona”. Rajoittunut tila jossakin kohdassa vaikuttaa koko verkkoon aiheuttaen jännityksiä useissa rakenteissa. Faskiaverkko peittää lihaksia ja jokaista lihassolua sekä lihassolukimppua. Voi sanoa, että faskia antaa kehollemme muodon. Faskia vaikuttaa koko kehon toimintoihin.

Faskiat jaetaan pinnalliseen ja syvään faskiaan. Faskiat ovat hyvin hermotettuja, jolloin ne aistivat helposti myös kivun. Pinnallinen faskia toimii ulkoärsykkeiden vastaanottajana ja mekaanisena vaimentimena sekä auttaa ihon liukumista syvän faskian päällä.

Syvä faskia on yhteydessä jänteisiin, luukalvoon sekä nivelsiteisiin. Se aistii pinnallista faskiaa vielä paremmin mm. kivun. Aistimukset ovat tehokkaampia kuin silmän ja korvan aistimukset yhteensä. Auttavat aistimaan ja koordinoimaan hyvin liikettä.

Myofaskiat ovat pitkiä lihasten ja faskioiden ketjuja, joita kulkee eri kerroksissa lomittain ja ne välittävät voimaa tasaisesti kehoon. Liikkuessamme faskiat liukuvat toistensa lomitse. Jos liukuminen estyy esim. arpikudoksen, trauman, asentovirheen, vähäisen nestemäärän takia, se aiheuttaa faskian lyhentymisen ja jäykistymisen. Silloin faskia paksuuntuu ja kovenee, jolloin liike alkaa rajoittua ja voiman tuotto selvästi heikentyä. Liikerajoitus ilmenee kipuna venytyksessä, paineen ja puutumisen tunteena. Esimerkkinä: jalkaterän liikerajotteisuus, jolloin nilkan sisäkierto heikkenee. Faskiakäsittelyn jälkeen liikerata laajenee ja voima palautuu.

Faskioiden liukuminen toistensa suhteen on riippuvainen hyaluronihaposta, jota on kollageenikerrosten, faskian ja lihasten välissä. Käsittelyllä, joka aiheuttaa lämpöä, saadaan hyalyronihappo imemään itseensä lisää nestettä toimiakseen normaalisti, jolloin liukuminen lisääntyy. Kosteutus poistaa jännitystä sidekudoksessa ja korjaa verkoston kautta liikerajoitetta ko. faskiaketjun alueella. Faskiaketjujen ollessa tasapainossa, sidekudoksissa ei ole kipuja eikä jännitteitäkään.

Perinteisessä hieronnassa hierotaan vain lihas. Lihas kyllä rentoutuu, mutta faskia jää jännittyneeksi. Tuolloin myös virheasento palautuu nopeasti takaisin, joka aiheuttaa mm. ryhtivikoja ja vähitellen monenlaisia kehon toimintahäiriöitä.

Myöskään lihasrelaksant-voiteet eivät vaikuta faskiaan, vaan pelkästään lihakseen. Faskiakireydet eivät näy Rtg- eikä MRI-kuvissa. Ne näkyvät virheasennoissa ja liikeradoissa sekä tuntuvat kiristyksinä, kipuina ja puutumisina.

Faskiakäsittelyyn tullessaan asiakkaalle tehdään ensin alkuhaastattelu ja normaali ft- tutkimus.Kun kivun aiheuttaja on löytynyt, aloitetaan käsittely käyttämällä tilanteeseen sopivia erilaisia faskiakäsittelytekniikoita, osittain linja- ja pistekäsittelyä. Käsittelyn johdosta sidekudoksen hyaluronihappo sitoo nestettä ja liukkaus palautuu. Tällöin lihasten ja nivelten liikkuvuushäiriö korjautuu ja voimantuotto palautuu tai jopa paranee entisestään.

Asiakkaan vaiva helpottuu normaalisti heti. Käsittelyarkuutta voi ilmetä 1-2 vrk, joka kuuluu asiaan ja on ns. hyvää kipua. Huomattava on, että käsittelyn jälkeen saavutettu hoitotulos on tilapäinen, jos käsiteltävän henkilön muussa toiminnassa (esim. virheellinen kuormitus) ei tapahdu muutosta. Käsittely uusitaan tarvittaessa.

Varaa aika soittamalla!
0442434494